Kodinkoneet tuovat eloa koteihimme ja helpottavat arkea. Kaikkea ei jokaiseen kotiin tarvitse vaan kannattaa miettiä, mitkä ovat niitä itselle tarpeellisia ja edetä tämän mukaan. Kaikki koneet eivät välttämättä edes jokaiseen kotiin mahdu, joten kannattaa käyttää harkintaa niiden suhteen. Uudet kodinkoneet ovat kauniita ja älykkäitä, joten niiden hankintaan kannattaa panostaa. Mitä sitten kannattaa kotiin hankkia, mitkä ovat kaikkein tarpeellisimmat kodinkoneet?

Keittiön kodinkoneet

Keittiö on yksi kodin käytetyimmistä huoneista. Se on kodin sydän, jossa valmistuvat niin aamiaiset, illalliset, juhlalounaat kuin päiväkahvitkin. Koska keittiössä vietämme aikaa eniten, kannattaa myös sen koneisiin panostaa, jottei tuo vietetty aika menisi hukkaan. Hyvillä kodinkoneilla on myös ilo ja joutuisaa työskennellä, joten tämä kaikki panostus on vain kotiinpäin.

Keittiöön on tarjolla sekä integroituja että puoli-integroituja sekä vanhanmallisia, vapaasti seisovia laitteita. Näiden eroja kannattaa pohtia ennen kuin ryhtyy keittiötä suunnittelemaan. Integroituina saatavia laitteita ovat esimerkiksi astianpesukoneet, pakastimet, jääkaapit ja hellat, eli kalusteet jotka voidaan asentaa keittiökalusteisiin valmiiksi. Näitä voivat olla myös kahvinkeittimet ja höyrykeittimet. Liesituuletin on perinteisesti ollut näkyvissä kupuna tai sitten kaapin alle asennettuna. Nykyään se voi olla integroituna kaappiin, kattoon tai jopa keittiön tasoon tai olla osa liesitasoa, jolloin sitä ei edes ole näkyvissä ellei se ole käytössä. Tämä edesauttaa keittiön yleisilmeen siisteyttä ja turhan pölyn kerääntymistä.

Jääkaappi

Jääkaapin valinnassa kannattaa ja täytyy kiinnittää huomio moniin eri asioihin. Ensin täytyy tietysti rajata se oma budjetti, kuinka paljon on mahdollista tähän sijoittaa ja kuinka paljon siihen haluaa sijoittaa. Tämän jälkeen lähdetään rajaamaan tuotteita tuon oman budjetin piirissä. Halutaanko, että sijoitetaan hieman enemmän ympäristöystävälliseen laitteeseen? Millaisia säilytystarpeita on, tarvitaanko mahdollisia erillisosia esimerkiksi vihanneksille tai juomille?

Kun ilmastohaasteet ovat nykyään tapetilla, myös jääkaapeista on tehty erilaisia ympäristöystävällisiä malleja. Ne ottavat paitsi huomioon ympäristön myös elintarvikkeet, eli elintarvikkeet säilyvät näissä parempina. Alhainen melutaso ja tuuletin ovat yleensä myös näiden valtteja. Vihanneslaatikoita voi olla erilaisia ja niissä voi olla mukana esimerkiksi erillinen lämpötilamittaus tai ilmankierto, saapa niihin kosteustarkkailunkin. Luonto kiittää ja vihannekset säilyvät pidempään käyttökelpoisina.

Liesi

Liesissä ja uuneissa on myös paljon vaihtelua niiden hinnassa sekä varustelussa ja toiminnoissa. Tämän vuoksi kannattaa miettiä mitä haluaa ja mistä on valmis maksamaan – ja mistä ei. Hieman kalliimmissa malleissa on yleensä moderni muotoilu sekä runsaasti erilaisia toimintoja. Liedet ovat yleensä induktiotasoilla varustettuja ja säätöpainikkeet toimivat kosketuksella. Keraamisia tasoja ei kalliimmista liesistä löydy. Uunit myös ovat yleensä parempia ja niissä voi olla jopa sisäänrakennettuna paistomittari helpottamaan lihan kypsymistä. Uunien sisätilavuus on suurempi kuin halvemmissa malleissa. Uunit voivat myös olla itsepuhdistuvia, jolloin uuni kuumentaa itsensä 500-asteiseksi jolloin lika ja rasva palavat pois ja uuni on kuin uusi.

Pölynimuri

Pölynimuri on ehkä yksi kodin käytetyimmistä laitteista, niinpä sen valinnassa kannattaa olla tarkkana. Ei ole mitään mieltä valita imuria, joka tekee siivouksesta raskasta ja tympeää, eikä lopputuloksessakaan ole kehuttavaa. Nykyään imurit ovat jo hyvin äänettömiä ja tehokkaita ja niissä on paljon käytännöllisiä lisäominaisuuksia. Jokaisella imurilla on myös jonkinlainen pölypussi tai pölypussisäiliö. Näitä on erilaisia ja kannattaa tutustua niihin ennen kuin tekee valintansa. Pölypussiton imuri ja sen pölynpoistoteho säilyy yleensä pidemmän aikaa kiitettävänä, sillä lika ei täytä ja tuki pölypussia kuten perinteisissä versioissa.