Suomen markkinoille ensimmäiset kodinkoneet tulivat 1900-luvun alussa, kun siihen saakka niitä oli tehty vain suurtalouksien käyttöön sekä kaupalliseen toimintaan. Ensimmäisiä sähköllä käyviä kodinkoneita olivat pölynimuri, pesukone sekä silitysrauta ja 50-luvulla joukkoon astui yleiskone, joka sopi sekä ruuanlaittoon että leivontaan.

Pyykinpesukone, astianpesukone, mikroaaltouuni, jääkaappi, kahvinkeitinÂ… kaikki nämä ovat jo itsestäänselvyyksiä tämän päivän keittiössä. Niitä kuitenkin kehitellään yhä paremmiksi ja suurin osa muistuttaa jo tietokonetta kapasiteetiltaan ja toiminnoiltaan.

Hyvä vai halpa

Nykyajan kodinkonemarkkinat ovat jakautuneet kahtia: tarjolla on sekä kalliita, kestävistä materiaalista valmistettuja kodinkoneita tai sitten halpoja, lähinnä muovista tehtyjä laitteita, joiden elinikä ei ole kauhean pitkä. Sanotaankin, että kodinkonemarkkinoilla kallis hinta on varma tae laadusta, sillä usein se pitää sisällään myös kunnollisen mittaisen takuun sekä saatavilla olevat varaosat.

Vallalla on uskomus, että nykyajan kodinkoneet tehdään kestämään maksimissaan viisi vuotta. Yleensä se on kuitenkin pesukoneen emolevy, joka alkaa oikkuilla. Entisajan kodinkoneissa ei ollut tietokonetta ja sen rattaat ja sisäosat oli tehty metallista, ja parhaimmat näistä ovatkin perintökalleuksia, jotka eivät hajoa millään.

Esimerkki tällaisesta on UPO mankeli, jonka kaikki hammaspyörät on tehty valuraudasta ja ne sopivat täydellisesti yhteen. Tällaisia kodinkoneita ei saa rikki käyttämällä, mutta jos ne nykyaikana valmistettaisiin näin, olisivat valmistuskulut ja niiden myötä hinta todella korkea.

Nykyaikana ihmiset eivät myöskään malta käyttää kodinkoneita loppuun, vaan ne vaihdetaan jo uudempi paljon ennen niiden käyttöiän loppumista, kun uusi ja houkuttelevampi versio kodinkoneesta tulee markkinoille.

Kodinkoneiden kehityssuuntia

Kodinkoneita kehitetään jatkuvasti paremmiksi ja päämääränä onkin vapauttaa yhä enemmän ihmisten aikaa pois arkiaskareista muuhun elämään, mutta myös ottaa huomioon tämä planeetta, jolla elämme.

Kodinkoneet ja ympäristö

1990-luvulla alettiin ymmärtää, miten valtava vaikutus ihmisellä on ilmastoon. Otsonikerroksen ohentuminen napojen yllä on saanut meidät puhumaan otsoniaukosta tai otsonikadosta. Tämä ilmiö johtuu ihmisten ilmakehään laskemista kemiallisista yhdisteistä, joista tärkeimmät ovat juuri CFC-yhdisteet eli freonit, joita käytettiin muun muassa jääkaapeissa. Nykyään freonien käyttö on kielletty ja sillä onkin ollut positiivista vaikutusta, sillä esimerkiksi Etelämantereen yläpuolella oleva otsoni-ohenema on alkanut parantua.

Myös pesuaineiden käyttöä yritetään järkeistää. Markkinoilla on jo pesukoneita, jotka annostelevat nestemäisen pesuaineen itse, pyykin määrän ja laadun mukaisesti. Ja paitsi ympäristö, tästä hyötyy myös pyykkisi. Kodinkoneita kehitetään myös yhä enemmän energiaa säästäviksi ja tämä tarkoittaa myös uusien pesutapojen kehittelyä, jotka toimivat erinomaisesti alhaisissa lämpötiloissa, jotka ovat eniten energiaa säästäviä.

Nykyajan kodinkoneet elämän helpottajina

Kodinkoneisiin kehitellään myös yhä enemmän aikaa helpottavia toimintoja, kuten vaikkapa pyrolyysitoiminto uuniin. Pyrolyysi tarkoittaa uunin puhdistamistoimintoa, joka nopeuttaa ja helpottaa vaivalloista uunipuhdistusta huomattavasti.

Pyrolyysitoiminnon aikana uunin lämpötila nousee lähes 500 asteeseen ja uunin tuuletin pitää huolen siitä, että tämä lämpö leviää uunin joka kolkkaan. Tämä korkea lämpötila polttaa uuniin pinttyneen roskan ja lian tuhkaksi, jonka voi sitten pyyhkiä pois kostealla rätillä.

Myös kodinkoneiden ulkoista puhdistamista halutaan helpottaa, ja jotkut niistä ovat päällystetty antisormenjälkipinnoitteella, jolloin aikaa ei tarvitse laittaa sormenjälkien poishinkkaamiseen.

Kodinkoneet ja internet

Tulevaisuudessa kodinkoneet hyödyntävät myös internetiä sekä mobiiliteknologiaa. Luvassa on esimerkiksi pesukone, joka osaa itse tilata pesuainetta ja neuvotella veden ja sähkön hinnasta jakelijoiden kanssa.

Tänä päivänä tarjolla on jo teknologia, joka tarjoaa mahdollisuuden kontrolloida kodinkoneita mobiililaitteiden kautta. Tällaisen sovelluksen kautta voi laittaa vaikkapa pesukoneen päälle työmatkalla tai jos ostoslista jäi tekemättä voi kurkistaa kameran avulla jääkaappiin kaupassa ollessa.